LCHF-Kryssning

Sista helgen i mars var det äntligen dags för vårens LCHF-event. Jag har varit på väg på denna tillställning i ett par år men det har inte riktigt stämt tidigare. Nu var det syrran som föreslog att vi skulle åka så vi slog till och anmälde oss...strax innan det var fullbokat.
 
Redan på terminalen i Värtahamnen stötte vi på flera bekanta ansikten: Andreas Eenfeldt, Tommy Runesson, Jonas Bergqvist...  Senare på kvällen i baren kunde vi mingla med samtliga ovan nämnda samt några fler "Low-Carb- profiler". 
 
 
Jag och Andrea i mingelbaren
 
 
 
Strax före 24.00...eller var det 01:00...eller 23:00 - förvirringen var total då det fanns tre olika tider att förhålla sig till  -  svensk tid, finsk tid och sommartid. Hur som helst så klev Hoffmaestro upp på scenen och levererade en grym show. Man kan nog bäst beskriva det som ett organiserat kaos - ur publiken perspektiv. Förmodligen har de dussinet bandmedlemmarna full koll fast det ser så där charmigt rörigt ut. 
 
 
 
Hoffmaestro in action
 
 
På söndag morgon kl 09.00 var det så dags för den första föreläsningen. Vi gick till frukostmatsalen redan 07.30 för att vi sedan skulle få möjlighet att välja bra platser i föreläsningslokalen. Men hur mycket var klockan nu då?  Enligt väggklockan i matsalen var tiden 08.30??!!  Andreas armbandsur (som inte kan ha ställt om sig själv) indikerade att klockan var 07.30!  Fullständig förvirring alltså. Vi fick till slut acceptera att föreläsningen strax skulle dra i gång så det blev till att tugga fort och svepa kaffet.
 
 
En fullspäckad dag med många intressanta föreläsare. Andreas Eenfeldt "Kostdoktorn" inledde  - en riktigt högklassig inledning. Jag har sett Andreas vid två tillfällen tidigare och han är oerhört proffsig och pedagogisk.Han målar upp historien om människans utveckling, vad vi ätit och vad vi inte ätit. Han presenterar sedan vad som kommit i den "västerländska matens" fotspår i form av en dramatisk fetmautveckling och en skrämmande diabetesepidemi. Det slutar inte med det, utan vi har en mängd sjukdomar (hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens mm) som blir mycket vanligare under 1900-talet samtidigt som lättsmälta kolhydrater blir en allt större del i vår dagliga kost. Till detta kommer så på 80-talet de fettskrämda kostråden med lightprodukter och i och med det en ännu högre andel kolhydrater i vår dagliga mat. Jag undrar hur eftervärlden kommer att se på denna period? 1900-talet har förvisso givit oss fantastiskt många tekniska framsteg - en ofattbar utveckling...dessvärre verkar den moderna människan inte ha haft tid att reflekter över vad som bygger hälsa och välmående. Ekonomiska intressen i livsmedels- och läkemedelsindustrin har fått styra vår allt mer tidspressade vardag med snabbmat och symtomlindrande mediciner. För alla som är intresserade av sin hälsa är det en god investering att läsa AE:s bok "Matrevolutionen" eller att se hans föreläsning som finns på You Tube eller på www.kostdoktorn.se .
 
Efter Andreas Eenfeldt kom vetenskapsjournalisten Ann fernholm- även hon ett föreläsarproffs som beskriver riskerna med socker på ett tydligt och klart sätt - det går inte att missa kärnan i budskapet: Ät mindre socker!! Inledningsvis gör hon en jämförelse med våra barn och våra husdjur och visar på ett effektfullt sätt att vi ofta matar våra barn med saker som vi aldrig skulle ge till våra husdjur. En riktig tankeställare! Ett bra exempel är vår ovana att i tid och otid erbjuda barnen "söta drycker" fast de egentligen inte efterfrågat det. Är det nödvändigt med festis, saft eller läsk till maten, mellis eller ens kalaset? Om någon hällde saft i vovvens vattenskål - vad skulle vi säga då? Förmodligen att det inte är bra för hundens hälsa - men ett litet barn måste ju få dricka "socker" ...det är  så tråkigt med vatten!!   
 
Dagen fortsatte med Bitten Jonsson - Sveriges (och kanske världens) främsta sockerberoendeexpert. En mycket skrämmande men samtidigt inspirerande föreläsning där man får klart för sig att sockret ofta är inkörsporten till andra beroenden och så länge sockret inte accepteras som en beroendframkallande substans är det många, många människor som kommer att förbli ohjälpta i ett samhälle där drogen socker finns överallt. Bitten förklarar att det handlar om samma känslighet, sjukdom - det är ämnet- drogen- som varierar. Det kan alltså handla om socker, alkohol, narkotika, spel eller sex...grundproblemet är detsamma och ovsett drog behöver människor hjälp att komma ur sitt beroende.
 
Efter lunch fick vi lyssna på Gunilla Eldh som berättade om innvånarna på Okinawa - en ögrupp i Stilla havet. Gunilla Eldh är en svensk journalist med inriktning på medicin och hälsa. Hon har skrivit flera böcker tillsammans med läkaren och hjärnforskaren Martin Ingvar. Gunilla berättade om den otroligt friska och långlivade befolkningen på Okinawa. Tyvärr har på senare år den västerlänska maten även gjort sitt intåg på Okinawa och det har dessvärre börjat ge effekt på vikt och andra hälsofaktorer.
 
Så här beskriver Gunilla livet på Okinawa i en artikel i tidningen "Veteranen" 2013-12-20:
Här tar man dagen som den kommer, odlar sina grönsaker, gör sin morgongymnastik, sjunger och dansar och ber till förfäderna. Sjukdomar som demens, diabetes, stroke och cancer är mycket ovanliga, likaså depression. Bara en tredjedel i de äldre generationerna har behov av sjukvård den sista tiden i livet, och då oftast lättare sådan.
Gamlingarna är helt enkelt slanka, smidiga, friska och vid gott mod ända tills de dör. De är igång hela sin vakna tid. Om de sitter ner är det för att handarbeta, spela “shinsen”(långhalsad luta), äta eller dricka en kopp grönt te i lugn och ro.
 

Som avslutning på en lång och inspirerande dag fick först vi lyssna på Monique La Roux Forslund som berättade om sin egen viktresa och också kom in på bra mat för barn. Intressant att höra om hennes erfarenheter om vad naturlig mat med mindre socker kan göra för förhållandet i en barngrupp.
 
Allra sist var det dags för Jonas Bergqvist och Mattias Ribbing som föreläste tillsammans. Temat var att prestera bättre mentalt och fysiskt med hjälp av lågkolhydratkost och speciellt inriktade insatser i form av olika tillskott. Ganska avancerad framställning i vissa delar men oerhört intressant för den som eftersträvar att optimera sina insatser vad gäller träning och andra områden.
 
Ja, det var väl det hela.  Ett intensivt dygn med mycket information och trevligheter. Fantastiskt roligt att få göra detta med min fina syster Andrea!