Kryssning i medelhavet, del 3

Måndagen skulle vi vara till havs hela dagen för att på tisdag morgon anlända till Turkiet och Kusadasi. Det blev morgonträning för vissa och därefter en lång frukost med mäktig utsikt.
 
 
 
Frukost med utsikt!  Maria och Kicki
 
 
 
 
Efter frukost blev det till att leta upp en solstol. Det fanns fortfarande lediga stolar...men inte riktigt där vi ville ha dem. Det blev några flyttar under dagen för att hitta bra lägen. Det var en varm, fin dag med stålande sol, varma vindar och blått hav så långt ögat kunde nå.
 
 
 
 
Blå himmel och blått hav....
 
 
 
 
 
Efter många timmar i solen var det så dags för den första av två sk "Formal nights".  Innan middagen hade vi bett vårt middagssällskap, Majbritt och Britt, om hjälp med ett gruppfoto. Dessvärre var det ett väldigt spring i trapporna precis före sittning nr 2 så vi fick skjuta upp gruppfotograferingen till efter maten. 
 
 
 
 
 
Blandat från "formal night nr 1"
      
 
      
 
      
 
 
 
 
 
 
När de tre rätterna slunkigt ner och vinglasen var tömda gick vi tillbaka till trapporna där Majbritt nu skulle göra ett nytt försök med gruppfotot. Denna gång gick det bättre...
 
 
 
 
 
Ett taget nerifrån....
 
...och ett uppifrån
 
 
 
 
 
Nästa dag, dvs tisdag, anlände vi till Kusadasi i Turkiet. Här hade vi, liksom i Dubrovnik, bokat en utflykt. Vi samlades åter i teatern och fick denna gång gruppnummer 6! Dagens tur gick till det antika Efesos, en arkeologisk plats nära turiststaden Kusadasi där vår båt lagt till. Efesos var under antiken en viktig hamnstad med ca 250 000 invånare. Man tror i dag att staden uppkom som en grekisk koloni omkring 600 f kr. Senare blev det ett av det romerska imperiets viktigaste metropoler. I staden fanns bl a ett av världens sju underverk, Artemistemplet och enligt kristna legender ska Jungfru Maria, Jesu moder, ha dött i Efesos dit hon rest tillsammans med aposteln Johannes efter korsfästelsen. Förutom Artemistemplet var staden känd för sitt bibliotek och sin teater - den största i antika världen med plats för 25 000 åskådare. Även i modern tid har teatern använts för konserter, bla har Sting uppträtt där under 90-talet. 
 
Blandade bilder från det antika Efesos - dessvärre vet jag inte vad allting föreställer...men några saker har jag koll på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nike - segergudinnan i den grekiska mytologin. 
 
 
På denna antika "bild" av Nike som finns i Efesos ser man något som ganska tydligt liknar skoföretaget Nike's logga "swooshen". Enligt vår turkiska guide var detta också ursprunget till deras logga...  På Wikipedia kan man läsa att Nike's logga skapades av designstudenten Carolyn Davidson 1971, ingen uppgift om varifrån hon fått sin inspiration dock...
 
 
 
 
Färgglada mosaiker, fortfarande tydliga och i gott skick
 
 
 
Okänt föremål, i förgrunden vet jag att det är Maud med vacker och mycket röd hatt!
 
 
 
 
 
 
Efesos toaletter
 
 
 
 
Dessa antika toletter var byggda i en kvadrat och i mitten fanns en damm där högljudda paddor höll till. Detta för att de "generande" ljuden från toalettbesöken inte skulle höras så tydligt. Dessa gemensamma toaletter var endast för herrar och här diskuterades viktiga politiska spörsmål.
 
 
 
 
 
Celsusbiblioteket
 
 
 
Celsusbiblioteket uppfördes av Celsus son och var färdigt 135 e kr. Biblioteket uppfördes till Celsus ära och han är även begravd under entrén. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Många maffiga kolonner...i förgrunden Kicki med tjusig hatt!
 
 
 
 
Teatern - med plats för 25 000 åskadare!!
 
 
 
 
 
 
Skönt med lite skugga efter ett varmt besök i Efesos
 
 
 
 
Efter denna kulturella aktivitet fortsatte bussen till ett köpcentrum med en stor flott skinnbutik och diverse annat som kunde intressera turister. Lite för dyrt för vår smak...men vi hann prova en turkisk kaffe! Därefter var det dags för utflyktens sista stopp - en mattdemonstration. Vi hade nästan tänkt försöka smita undan detta...men det var både trevligt och intressant att se hur dessa fantastiska mattor tillverkades och klassifierades. Ja, en sådan skulle man gärna vilja ha hemma på vardagsrumsgolvet...men det blev inga inköp denna gång.
 
Efter detta fick vi sköta oss själva under några timmar. Vi började med att äta lunch - turkisk kebab. Sedan var det dags för turkiskt bad - Hamam.  Vi fick tips om ett hamam alldeles i närheten. Det var inget stort och flådigt ställe utan ett litet lokalt hamam som förmodligen brukades av lokalbefolkningen. Vi blev ordentligt skrubbade, avsköljda med hinkvis av varmt vatten och avslutningsvis "skummade" och masserade. Det var en ny, uppfriskande och rolig upplevelse - många skratt blev det.  Rena och fina återvände vi sedan till båten.
 
 
 
  
 
 
Lunch - kebab...och här fanns det Wi-Fi  !!
 
 
 
 
Nyskrubbade på turkiskt vis!
 
 
 
 
 
Vår båt "Splendour of the Seas"
 
 
 
 
 
Solnedgång från båten på väg från Turkiet
 
 
 
 
 
 
 
Servicen i hytterna var fantastisk. Jag tror de var in och städade och plockade till ca 3 ggr / dag. Sista gången gjorde de ibland ett sådant där lustigt "handduksdjur".  Det mest spektakulära fick Lena och Maud i sin hytt - en liten apa.  Jag och Maria fick en dag något som jag uppfattade som en elefant...men det höll inte mina kamrater med om. Jag får nog medge att det mer liknar en hund med stora öron. Elefanter har ju snabel...
 
 
 
 
 
Lena och apan
 
 
 
Vår hund ...fast den är lite lik en elefant på öronen...eller hur?
 
 
 
Ja, då var vi färdiga med Turkiet - nästa stopp Santorini, Grekland.
#1 - - Birgitta:

Ja, ni ser ut att ha haft det bara trevligt:) och fint väder också. Kramis