Kryssning i medelhavet, del 2

För första gången på ett kryssningsfartyg av denna typ måste man börja med att orientera sig lite,  så vår första aktivitet, efter att vi fått i oss lite lunch, blev en liten rundvandring. 11 däck, 264 meter lång och på vår resa 1881 passagerare - det tog med andra ord några dagar innan man hade koll på alla olika matställen, barer och andra trevligheter som pool, spa, klättervägg och gym.
 
 
 
Klätterväggen fanns i båtens akter tillsammans med minigolfbana
 
 
Poolområdet låg på däck nio, promenaddäck med löparbana fanns på däck tio
 
 
 
 
Digitala orienteringstavlor med aktivitetsscheman fanns vid hissarna
 
 
 
Innan avresa blev samtliga resenärer inkallade till säkerhetsövning vid livbåtarna. Vi fick ställa oss i raka linjer och snällt vänta på att samtliga behagade pallra sig till rätt plan och rätt livbåt. Solen gassade och det blev ganska svettigt för de som hamnade i solen. Vår samlingsplats var "Muster station 2".
 
 
 
 
 
 
Muster station 2
 
 
 
 
Efter säkerhetsgenomgången sökte vi oss mot soldäck och ett uppfriskande glas vin.
 
 
 
 
 
I baren på soldäck
 
 
 
Första biten av resan hade vi sällskap av en lotsbåt. Ganska söt! Staden Venedig sedd från båtens för var en mäktig syn.
 
 
 
Venedig från båten...med sällskap av liten båt!
 
 
 
 
På söndag morgon gick vi in i Dubrovniks hamn. En imponerande bro syntes på långt håll när vi närmade oss.
 
 
 
 
Dubrovnik
 
 
 
 
Efter ett träningspass i gymmet och en maffig frukost  var det dags att kliva av båten för en dagsutflykt till "gamla" Dubrovnik och sedan badstranden St Jacobs. Alla som skulle delta på någon av Royal Caribbean's utflykter samlades i teatern där vi fick en klisterlapp att sätta på våra kläder (nr 37) och sedan eskorterades vi av vår utflyktsledare som gick längst fram med en skylt med gruppens nummer. Lite dagisvarning på detta...men  vi bestämde oss för att vi var "elitturister" och då kändes det OK. Utflykten innebar att vi klev på en ny, något mindre båt, som skulle ta oss till "the Old Town".  
 
 
 
 
 
På väg till Dubrovniks - "gamla stan"
 
 
 
Dubrovnik grundades 300 f kr av romerska flyktingar. I dag har staden ca 50 000 invånare men antalet besökare räknas i miljoner. Gamla stan är inspelningsplats för den fiktiva staden "King's Landing" i Game of Thrones, en serie som "måste" ses enligt mina söner. Här kommer lite bilder från den vackra staden, både utifrån vattnet och inifrån huvudgatan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria, jag och Lena
 
 
Vilket ställe! Tyvärr hade vi alldeles för kort tid på oss och vi fick hoppa över vandringen på stadens mur. Det får bli ett till besök vid ett annat tillfälle - då med murvandring som huvudaktivitet! 
 
Vi samlades åter i hamnen för fortsatt färd mot stranden. Där blev det en lång lunch innan vi lutade oss tillbaka på en solstol och tog ett dopp. 
 
 
 
 
Lunch på St Jacobs strand. Fantastisk utsikt...
 
 
 
Efter ett par timmar på stranden var det dags för båtfärd tillbaka till "Old Town" och därifrån buss till stora hamnen och vår båt "Splendour of the Seas". Efter strandlinjen fanns flera fina hotell och privata boenden...en del mer liknande slott!
 
 
 
 Fin "villa" efter Dubrovniks strandlinje
 
 
 
 
Innan vi klev på båten blev det lite shopping i hamnen. Jag köpte en blå sjal och Maria och Kicki lite rosévin som vi skulle skåla i innan middagen. Det var dock inte tillåtet att ha medhavd alkohol på båten och vid påstigning var det en säkerhetskontroll och där beslagtogs dessa flaskor. Hoppsan tjejer!! Flaskorna återlämnades innan hemresan...  
 
Tillbaka på båten blev det lite slappande innan det var dags för dusch och ombyte till middag. Vi hade middagssittning nr 2 vilket innebar att vi skulle vara på plats i matsalen kl 21.00. Man hade samma bord och samma servitörer varje kväll och samma sällskap vid bordet. Förutom jag, Maria, Maud, Lena och Kicki satt tre andra damer vid vårt bord.  Britt och Majbritt samt kanadensiskan Sue.
 
 
 
 
Sue, Maud, Maria och Lena...
 
 
...och Kicki, Majbritt och Britt
 
 
 
...och jag   
 
 
 
Precis när vi satt oss till bords fick jag ett telefonsamtal från Abbe. Han berättade att vi haft inbrott under helgen och att Alexander upptäckt detta när han kom tillbaka från Stockholm på söndag kväll. Inget roligt besked att få så här i början på semestern...men det var inte mycket att göra åt saken mitt ute i Medelhavet. Middagen avslutades dock med en riktig stämningshöjare, ett formidabelt skrattanfall då Britt gravt missuppfattat något som Majbritt sagt. Borden närmast vårt önskade nog att de beställt samma mat som oss...så roligt som vi hade! 
 
 
Efter maten kunde man åka till däck 11 om man var sugen på att dansa...eller så satte man sig i någon av barerna och sippade på en drink och myste. Jag vill minnas att det blev däck 11 denna kväll...åtminstone för några!  
 
Måndagen innebar en heldag till havs och en sk "formal night", dvs "uppklätt till tänderna" vid middagen! Återkommer...
 
 
 
 
#1 - - Birgitta:

Såå fint det ser ut:) fina bilder. Tråkigt med inbrott:(