Takås och takstolar

Söndagen började med frukost och en brasa i kaminen. Abbe gick ut och började, jag plockade undan och fixade en kopp kaffe som vi drack utomhus medan vi planerade dagen.
 
Den stora och tunga uppgiften i dag var att få takåsen på plats. En tung balk som skulle lyftas...högt upp. Abbe började med att bygga en ställning...jag ägnade mig mest åt att fotografera händelsen.
 
 
Balken vilar tillfälligt...inför det avgörande lyftet!
 
 
 
...snart dags...
 
 
  
...och upp på stolpen
 
 
Så där ja!
 
 
 
Jag kollar så att allt blev rätt...och på den fina utsikten!
 
 
 
Lite spik för att fästa
 
 
 
Takåsen i stabilt läge.
 
 
 
 
Ja, det där var lite spännande, men allt gick bra och nu var det alltså takstolar som skulle tillverkas och monteras.
 
 
 
 
Takstol under tillverkning
 
 
 
 
Första takstolen monterad och avkapning av väggreglar till rätt höjd
 
 
 
Bräderna till takstolarna kapade jag av till rätt längder och det blev därför ett antal vändor, bärandes långa plankor från brädhögen till sågen. Vid ett tillfälle var jag lite oförsiktig och råkade komma åt vår radio/stereo som hängt med oss under hela byggtiden. Den åkte i backen och plasthöljet gick sönder och kretskort och högtalare hängde och dinglade åt olika håll. Aj då, inget mer P3, "Mix Megapol" eller "Sportradio" tänkte vi då... men dröm om vår förvåning när denna sargade, nästan antika musikspelare ändå gav i från sig ett perfekt ljud. Den ser lite tilltuffsad ut...men den fungerar!
 
 
 
 
  
Petade in alla lösa delar och i med kontakten.....        ...ut ramlade också ett gammalt kassettband
 
 
 
Högtalare och kretskort återplacerat...perfekt ljud!  Den får hänga med ett tag till.
 
 
 
 
 
 
Takstolstillverkning
 
 
 
 
Ja, med bra musik i bakgrunden fortsatte arbetet med takstolsmontering. Jag langade, Abbe monterade. Ganska tidigt i processen tyckte Abbe att det såg oroväckande snett ut när han såg spegelbilden av takåsen i altanglaset. Det visade sig också vara så...ett tankefel hade gjort en stolpe lite högre och det blev till att backa lite i processen och kapa stolpen. Trots detta smärre bakslag hann vi med dagens planerade jobb. Vi var klara i så pass god tid att vi tog oss tid till en promenad ner till havet med lite fotografering innan det var dags för födelsedagsmiddag!
 
 
 
 
 
Alla takstolar på plats. Helgens mål avklarat!
 
 
 
 
Sedan blev det alltså en skön promenad i halvmörker innan middagen. Tempot blev lugnt då jag försökte få till några bra bilder till fotoläxan. 
 
 
 
Lite vågskvalp med lång slutartid
 
 
 
 
Stugan i halvmörker....
 
 
 
Kvällen avslutades med en trerätters och ett glas rött. Grattis Abbe!!