Gäststugan tar form

Från kryssning i medelhavet direkt till Norrfällsviken och snickarjobb. På lördag kväll blev det bara mysmiddag med älsklingen men på söndag morgon var det tidig uppstigning och arbetskläder på. 
 
Snickarjobb på förmiddagen då vädret var halvdåligt med lätt regn, golf på eftermiddagen i betydligt bättre väder.
  
Under dagen kom alla golvåsar på plats.
 
 
 
Spikmaskin är ett bra redskap
 
 
 
 
Samtliga golvåsar monterade
 
 
 
 
Helgen efter detta blev det ingen snickring då Abbe åkte till Stockholm på Kriteriet på Solvalla och jag myste hemma i soffan med Ryder Cup. Ja, jag hann också med lite träning, städning och läsning under helgen.
 
 En ny arbetsvecka med fotokurs i Sollefteå på onsdagen. Det blir totalt tre tillfällen och jag har redan lärt mig lite roliga saker. Kanske visar upp något här så småningom.
 
På fredagen var det föreläsning med Jonas Colting i Sundsvall - fantastiskt bra!! Vi åkte sedan direkt till Norrfällsviken för att snickra under lördag och söndag.
 
 
 
 
 
 
Helgens mål var att få upp väggstommen och sedan takås och takstolar. På lördagen arbetade vi med väggstommen och det gick riktigt bra.
 
 
 
 Väggstommen börjar ta form. Allt måste bli rakt så vattenpasset är bra här!
 
 
 
 
En helt vanlig såg måste man använda ibland, t ex när man jackar ur för hammarbandet! Ni kommer snart att förstå vad det betyder...tror jag :-)
 
  
 
Jackar ur för hammarbandet
 
 
 
 
Ibland måste man klyva en bräda. Här ska man hålla undan fingrarna...
 
 
 
 
 
Hammarbandet kommer på plats...i mina urjackningar!
 
 
 
 
 
Och sedan väggbandet på det.
 
 
 
Ja, då var väggreglar, hammarband och väggband på plats på långväggarna. Nu måste arbetsledaren in och mäta och räkna lite innan vi börjar med kortsidorna där det krävs en avväxling. Kommer för tillfället inte riktigt i håg vad det var...men det ska jag ta reda på.
 
 
 
 
Väggreglar på långsidorna klara
 
 
 
 
 
Lite mätning och räkning innan vi går vidare...
 
 
 
 Ja, så var det det där med avväxling.  
 
 
 
Abbe jackar ur för en avväxling
 
 
 
 Alla väggreglar på plats
 
 
Ja, det här med avväxling. På kortsidan kommer vi att ha en dörr och därför finns ingen väggregel där. Därför måste den "last" som kommer över dörren föras över till angränsande delar av väggen mha en avväxlingsbalk och följaktligen måste också väggreglarna jackas ur för att balken skall passa in. Om man tittar noga på bilden ovan ser man de urjackade väggreglarna. Hoppas det där blev någorlunda rätt nu. Annars kommer en korrigering i nästa inlägg efter att jag pratat med arbetsledaren!
 
 
När arbetsdagen var slut tog jag min kamera och gick en bit in i skogen. Jag hittade lite av varje, bl a ett ganska roligt träd, lite lingon och annat som stubbar och mossa som finns i skogen. Jag krälade på backen och lekte naturfotograf...allt för att göra min fotoläxa till nästa kurstillfälle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, några blev ganska OK...men det är inte så himla lätt. Väldigt roligt är det i alla fall! Roligt hade vi också när jag skulle visa hur bra det fungerade med självutlösaren på kameran. Det visade sig att jag inte riktigt hade kläm på den funktionen, men skam den som ger sig!  Till slut fick vi till det...även om kamerans placering inte var den perfekta
 
 
 
 
Test av fotografering med självutlösare
 
 
 
 
Nästa dag var det söndag den 5:e oktober, alltså Abbes födelsedag. Skönt för mig så jag slipper höra att jag är "hela" två år äldre. På schemat står då montering av takås och takstolar. Fortsättning följer i nästa inlägg.