Kryssning i medelhavet, del 3

Måndagen skulle vi vara till havs hela dagen för att på tisdag morgon anlända till Turkiet och Kusadasi. Det blev morgonträning för vissa och därefter en lång frukost med mäktig utsikt.
 
 
 
Frukost med utsikt!  Maria och Kicki
 
 
 
 
Efter frukost blev det till att leta upp en solstol. Det fanns fortfarande lediga stolar...men inte riktigt där vi ville ha dem. Det blev några flyttar under dagen för att hitta bra lägen. Det var en varm, fin dag med stålande sol, varma vindar och blått hav så långt ögat kunde nå.
 
 
 
 
Blå himmel och blått hav....
 
 
 
 
 
Efter många timmar i solen var det så dags för den första av två sk "Formal nights".  Innan middagen hade vi bett vårt middagssällskap, Majbritt och Britt, om hjälp med ett gruppfoto. Dessvärre var det ett väldigt spring i trapporna precis före sittning nr 2 så vi fick skjuta upp gruppfotograferingen till efter maten. 
 
 
 
 
 
Blandat från "formal night nr 1"
      
 
      
 
      
 
 
 
 
 
 
När de tre rätterna slunkigt ner och vinglasen var tömda gick vi tillbaka till trapporna där Majbritt nu skulle göra ett nytt försök med gruppfotot. Denna gång gick det bättre...
 
 
 
 
 
Ett taget nerifrån....
 
...och ett uppifrån
 
 
 
 
 
Nästa dag, dvs tisdag, anlände vi till Kusadasi i Turkiet. Här hade vi, liksom i Dubrovnik, bokat en utflykt. Vi samlades åter i teatern och fick denna gång gruppnummer 6! Dagens tur gick till det antika Efesos, en arkeologisk plats nära turiststaden Kusadasi där vår båt lagt till. Efesos var under antiken en viktig hamnstad med ca 250 000 invånare. Man tror i dag att staden uppkom som en grekisk koloni omkring 600 f kr. Senare blev det ett av det romerska imperiets viktigaste metropoler. I staden fanns bl a ett av världens sju underverk, Artemistemplet och enligt kristna legender ska Jungfru Maria, Jesu moder, ha dött i Efesos dit hon rest tillsammans med aposteln Johannes efter korsfästelsen. Förutom Artemistemplet var staden känd för sitt bibliotek och sin teater - den största i antika världen med plats för 25 000 åskådare. Även i modern tid har teatern använts för konserter, bla har Sting uppträtt där under 90-talet. 
 
Blandade bilder från det antika Efesos - dessvärre vet jag inte vad allting föreställer...men några saker har jag koll på!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nike - segergudinnan i den grekiska mytologin. 
 
 
På denna antika "bild" av Nike som finns i Efesos ser man något som ganska tydligt liknar skoföretaget Nike's logga "swooshen". Enligt vår turkiska guide var detta också ursprunget till deras logga...  På Wikipedia kan man läsa att Nike's logga skapades av designstudenten Carolyn Davidson 1971, ingen uppgift om varifrån hon fått sin inspiration dock...
 
 
 
 
Färgglada mosaiker, fortfarande tydliga och i gott skick
 
 
 
Okänt föremål, i förgrunden vet jag att det är Maud med vacker och mycket röd hatt!
 
 
 
 
 
 
Efesos toaletter
 
 
 
 
Dessa antika toletter var byggda i en kvadrat och i mitten fanns en damm där högljudda paddor höll till. Detta för att de "generande" ljuden från toalettbesöken inte skulle höras så tydligt. Dessa gemensamma toaletter var endast för herrar och här diskuterades viktiga politiska spörsmål.
 
 
 
 
 
Celsusbiblioteket
 
 
 
Celsusbiblioteket uppfördes av Celsus son och var färdigt 135 e kr. Biblioteket uppfördes till Celsus ära och han är även begravd under entrén. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Många maffiga kolonner...i förgrunden Kicki med tjusig hatt!
 
 
 
 
Teatern - med plats för 25 000 åskadare!!
 
 
 
 
 
 
Skönt med lite skugga efter ett varmt besök i Efesos
 
 
 
 
Efter denna kulturella aktivitet fortsatte bussen till ett köpcentrum med en stor flott skinnbutik och diverse annat som kunde intressera turister. Lite för dyrt för vår smak...men vi hann prova en turkisk kaffe! Därefter var det dags för utflyktens sista stopp - en mattdemonstration. Vi hade nästan tänkt försöka smita undan detta...men det var både trevligt och intressant att se hur dessa fantastiska mattor tillverkades och klassifierades. Ja, en sådan skulle man gärna vilja ha hemma på vardagsrumsgolvet...men det blev inga inköp denna gång.
 
Efter detta fick vi sköta oss själva under några timmar. Vi började med att äta lunch - turkisk kebab. Sedan var det dags för turkiskt bad - Hamam.  Vi fick tips om ett hamam alldeles i närheten. Det var inget stort och flådigt ställe utan ett litet lokalt hamam som förmodligen brukades av lokalbefolkningen. Vi blev ordentligt skrubbade, avsköljda med hinkvis av varmt vatten och avslutningsvis "skummade" och masserade. Det var en ny, uppfriskande och rolig upplevelse - många skratt blev det.  Rena och fina återvände vi sedan till båten.
 
 
 
  
 
 
Lunch - kebab...och här fanns det Wi-Fi  !!
 
 
 
 
Nyskrubbade på turkiskt vis!
 
 
 
 
 
Vår båt "Splendour of the Seas"
 
 
 
 
 
Solnedgång från båten på väg från Turkiet
 
 
 
 
 
 
 
Servicen i hytterna var fantastisk. Jag tror de var in och städade och plockade till ca 3 ggr / dag. Sista gången gjorde de ibland ett sådant där lustigt "handduksdjur".  Det mest spektakulära fick Lena och Maud i sin hytt - en liten apa.  Jag och Maria fick en dag något som jag uppfattade som en elefant...men det höll inte mina kamrater med om. Jag får nog medge att det mer liknar en hund med stora öron. Elefanter har ju snabel...
 
 
 
 
 
Lena och apan
 
 
 
Vår hund ...fast den är lite lik en elefant på öronen...eller hur?
 
 
 
Ja, då var vi färdiga med Turkiet - nästa stopp Santorini, Grekland.

Kryssning i medelhavet, del 2

För första gången på ett kryssningsfartyg av denna typ måste man börja med att orientera sig lite,  så vår första aktivitet, efter att vi fått i oss lite lunch, blev en liten rundvandring. 11 däck, 264 meter lång och på vår resa 1881 passagerare - det tog med andra ord några dagar innan man hade koll på alla olika matställen, barer och andra trevligheter som pool, spa, klättervägg och gym.
 
 
 
Klätterväggen fanns i båtens akter tillsammans med minigolfbana
 
 
Poolområdet låg på däck nio, promenaddäck med löparbana fanns på däck tio
 
 
 
 
Digitala orienteringstavlor med aktivitetsscheman fanns vid hissarna
 
 
 
Innan avresa blev samtliga resenärer inkallade till säkerhetsövning vid livbåtarna. Vi fick ställa oss i raka linjer och snällt vänta på att samtliga behagade pallra sig till rätt plan och rätt livbåt. Solen gassade och det blev ganska svettigt för de som hamnade i solen. Vår samlingsplats var "Muster station 2".
 
 
 
 
 
 
Muster station 2
 
 
 
 
Efter säkerhetsgenomgången sökte vi oss mot soldäck och ett uppfriskande glas vin.
 
 
 
 
 
I baren på soldäck
 
 
 
Första biten av resan hade vi sällskap av en lotsbåt. Ganska söt! Staden Venedig sedd från båtens för var en mäktig syn.
 
 
 
Venedig från båten...med sällskap av liten båt!
 
 
 
 
På söndag morgon gick vi in i Dubrovniks hamn. En imponerande bro syntes på långt håll när vi närmade oss.
 
 
 
 
Dubrovnik
 
 
 
 
Efter ett träningspass i gymmet och en maffig frukost  var det dags att kliva av båten för en dagsutflykt till "gamla" Dubrovnik och sedan badstranden St Jacobs. Alla som skulle delta på någon av Royal Caribbean's utflykter samlades i teatern där vi fick en klisterlapp att sätta på våra kläder (nr 37) och sedan eskorterades vi av vår utflyktsledare som gick längst fram med en skylt med gruppens nummer. Lite dagisvarning på detta...men  vi bestämde oss för att vi var "elitturister" och då kändes det OK. Utflykten innebar att vi klev på en ny, något mindre båt, som skulle ta oss till "the Old Town".  
 
 
 
 
 
På väg till Dubrovniks - "gamla stan"
 
 
 
Dubrovnik grundades 300 f kr av romerska flyktingar. I dag har staden ca 50 000 invånare men antalet besökare räknas i miljoner. Gamla stan är inspelningsplats för den fiktiva staden "King's Landing" i Game of Thrones, en serie som "måste" ses enligt mina söner. Här kommer lite bilder från den vackra staden, både utifrån vattnet och inifrån huvudgatan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Maria, jag och Lena
 
 
Vilket ställe! Tyvärr hade vi alldeles för kort tid på oss och vi fick hoppa över vandringen på stadens mur. Det får bli ett till besök vid ett annat tillfälle - då med murvandring som huvudaktivitet! 
 
Vi samlades åter i hamnen för fortsatt färd mot stranden. Där blev det en lång lunch innan vi lutade oss tillbaka på en solstol och tog ett dopp. 
 
 
 
 
Lunch på St Jacobs strand. Fantastisk utsikt...
 
 
 
Efter ett par timmar på stranden var det dags för båtfärd tillbaka till "Old Town" och därifrån buss till stora hamnen och vår båt "Splendour of the Seas". Efter strandlinjen fanns flera fina hotell och privata boenden...en del mer liknande slott!
 
 
 
 Fin "villa" efter Dubrovniks strandlinje
 
 
 
 
Innan vi klev på båten blev det lite shopping i hamnen. Jag köpte en blå sjal och Maria och Kicki lite rosévin som vi skulle skåla i innan middagen. Det var dock inte tillåtet att ha medhavd alkohol på båten och vid påstigning var det en säkerhetskontroll och där beslagtogs dessa flaskor. Hoppsan tjejer!! Flaskorna återlämnades innan hemresan...  
 
Tillbaka på båten blev det lite slappande innan det var dags för dusch och ombyte till middag. Vi hade middagssittning nr 2 vilket innebar att vi skulle vara på plats i matsalen kl 21.00. Man hade samma bord och samma servitörer varje kväll och samma sällskap vid bordet. Förutom jag, Maria, Maud, Lena och Kicki satt tre andra damer vid vårt bord.  Britt och Majbritt samt kanadensiskan Sue.
 
 
 
 
Sue, Maud, Maria och Lena...
 
 
...och Kicki, Majbritt och Britt
 
 
 
...och jag   
 
 
 
Precis när vi satt oss till bords fick jag ett telefonsamtal från Abbe. Han berättade att vi haft inbrott under helgen och att Alexander upptäckt detta när han kom tillbaka från Stockholm på söndag kväll. Inget roligt besked att få så här i början på semestern...men det var inte mycket att göra åt saken mitt ute i Medelhavet. Middagen avslutades dock med en riktig stämningshöjare, ett formidabelt skrattanfall då Britt gravt missuppfattat något som Majbritt sagt. Borden närmast vårt önskade nog att de beställt samma mat som oss...så roligt som vi hade! 
 
 
Efter maten kunde man åka till däck 11 om man var sugen på att dansa...eller så satte man sig i någon av barerna och sippade på en drink och myste. Jag vill minnas att det blev däck 11 denna kväll...åtminstone för några!  
 
Måndagen innebar en heldag till havs och en sk "formal night", dvs "uppklätt till tänderna" vid middagen! Återkommer...
 
 
 
 

Kryssning i medelhavet, del 1

Nu är jag tillbaka på svensk mark och ett lite mera höstlikt Kramfors än för en vecka sedan. En vecka i medelhavet med världens bästa tjejer har laddat mig med energi för lång tid framöver. Vi har haft fantastiskt roligt och mysigt tillsammans på det stora kryssningsfartyget "Splendour of the Seas". Med start i Italienska Venedig har vi kryssat via Dubrovnik (Kroatien), Kusadasi (Turkiet) och sedan tillbaka via Santorini och Katakolon (Grekland) och åter till starthamnen i Venedig.
 
Tidigt fredag morgon (05:45) den 12:e september lämnade jag och Lena Kramfors med bil för att plocka upp Maud i Sundsvall. 5 timmar senare anlände vi till Arlanda, i god tid innan avgång mot Venedig via Munchen. Det blev lunch på "Alfredos" i väntan på att Kicki och Maria skulle ansluta från Stockholm
 
 
 
Maud och Lena. Fredag 12:e september, Stockholm Arlanda
 
 
 
14:50 avgick vårt plan mot Munchen och sedan Venedig. Väl på plats i Venedig blev det båtbuss till vårt hotell som låg på ön Murano. Det var mörkt när vi kom och det tog en stund för oss att hitta vårt hotell. Under promenaden efter Muranos kanaler bestämde vi oss för att jag absolut måste köpa en modernare resväska, en sådan där lättdragen smidig, fin väska som alla andra hade!!
 
 
En "selfie" på båtbussen från flygplatsen "Marco Polo" till hotellet på Murano...lite suddig kanske
 
 
 
När vi lastat in våra väskor på hotellrummet blev det middag på en mysig restaurang alldeles i närheten. Vi åt alla en sorts ostgratinerad aubergine som var fantastiskt god. En bra matstart!
 
 
 
 
Mätta och belåtna efter semestern första middag
 
 
 
 
 
Efter lite sömn var det dags för mat igen, frukostbuffé. Godkänd...men inte toppklass. Det bästa var bubblet som fick avsluta en lång frukost.
 
 
 
 
 
Frukost i Venedig
 
 
 
Efter frukost hann vi med lite strosande efter kanalerna i Murano, Venedig innan hotellets båttransfer avgick.
 
 
 
 
 
På promenad i Murano, Venedig
 
 
 
Hotellets båttransfer
 
 
 
 
När vi blev avsläppta vid tågstationen fick vi promenera en bit och det krävdes lite orientering och frågande innan vi hittade den "cable car" som skulle ta oss den sista biten till vår båt. 
 
 
 
 
Vid båtterminalen, "Splendour of the Seas"
 
 
Incheckade och klara! 
 
 
 
Ja, så var vi ombord och äventyret kunde börja!  Fortsättning följer...
 
Visa fler inlägg