Takås och takstolar

Söndagen började med frukost och en brasa i kaminen. Abbe gick ut och började, jag plockade undan och fixade en kopp kaffe som vi drack utomhus medan vi planerade dagen.
 
Den stora och tunga uppgiften i dag var att få takåsen på plats. En tung balk som skulle lyftas...högt upp. Abbe började med att bygga en ställning...jag ägnade mig mest åt att fotografera händelsen.
 
 
Balken vilar tillfälligt...inför det avgörande lyftet!
 
 
 
...snart dags...
 
 
  
...och upp på stolpen
 
 
Så där ja!
 
 
 
Jag kollar så att allt blev rätt...och på den fina utsikten!
 
 
 
Lite spik för att fästa
 
 
 
Takåsen i stabilt läge.
 
 
 
 
Ja, det där var lite spännande, men allt gick bra och nu var det alltså takstolar som skulle tillverkas och monteras.
 
 
 
 
Takstol under tillverkning
 
 
 
 
Första takstolen monterad och avkapning av väggreglar till rätt höjd
 
 
 
Bräderna till takstolarna kapade jag av till rätt längder och det blev därför ett antal vändor, bärandes långa plankor från brädhögen till sågen. Vid ett tillfälle var jag lite oförsiktig och råkade komma åt vår radio/stereo som hängt med oss under hela byggtiden. Den åkte i backen och plasthöljet gick sönder och kretskort och högtalare hängde och dinglade åt olika håll. Aj då, inget mer P3, "Mix Megapol" eller "Sportradio" tänkte vi då... men dröm om vår förvåning när denna sargade, nästan antika musikspelare ändå gav i från sig ett perfekt ljud. Den ser lite tilltuffsad ut...men den fungerar!
 
 
 
 
  
Petade in alla lösa delar och i med kontakten.....        ...ut ramlade också ett gammalt kassettband
 
 
 
Högtalare och kretskort återplacerat...perfekt ljud!  Den får hänga med ett tag till.
 
 
 
 
 
 
Takstolstillverkning
 
 
 
 
Ja, med bra musik i bakgrunden fortsatte arbetet med takstolsmontering. Jag langade, Abbe monterade. Ganska tidigt i processen tyckte Abbe att det såg oroväckande snett ut när han såg spegelbilden av takåsen i altanglaset. Det visade sig också vara så...ett tankefel hade gjort en stolpe lite högre och det blev till att backa lite i processen och kapa stolpen. Trots detta smärre bakslag hann vi med dagens planerade jobb. Vi var klara i så pass god tid att vi tog oss tid till en promenad ner till havet med lite fotografering innan det var dags för födelsedagsmiddag!
 
 
 
 
 
Alla takstolar på plats. Helgens mål avklarat!
 
 
 
 
Sedan blev det alltså en skön promenad i halvmörker innan middagen. Tempot blev lugnt då jag försökte få till några bra bilder till fotoläxan. 
 
 
 
Lite vågskvalp med lång slutartid
 
 
 
 
Stugan i halvmörker....
 
 
 
Kvällen avslutades med en trerätters och ett glas rött. Grattis Abbe!!  
 

Gäststugan tar form

Från kryssning i medelhavet direkt till Norrfällsviken och snickarjobb. På lördag kväll blev det bara mysmiddag med älsklingen men på söndag morgon var det tidig uppstigning och arbetskläder på. 
 
Snickarjobb på förmiddagen då vädret var halvdåligt med lätt regn, golf på eftermiddagen i betydligt bättre väder.
  
Under dagen kom alla golvåsar på plats.
 
 
 
Spikmaskin är ett bra redskap
 
 
 
 
Samtliga golvåsar monterade
 
 
 
 
Helgen efter detta blev det ingen snickring då Abbe åkte till Stockholm på Kriteriet på Solvalla och jag myste hemma i soffan med Ryder Cup. Ja, jag hann också med lite träning, städning och läsning under helgen.
 
 En ny arbetsvecka med fotokurs i Sollefteå på onsdagen. Det blir totalt tre tillfällen och jag har redan lärt mig lite roliga saker. Kanske visar upp något här så småningom.
 
På fredagen var det föreläsning med Jonas Colting i Sundsvall - fantastiskt bra!! Vi åkte sedan direkt till Norrfällsviken för att snickra under lördag och söndag.
 
 
 
 
 
 
Helgens mål var att få upp väggstommen och sedan takås och takstolar. På lördagen arbetade vi med väggstommen och det gick riktigt bra.
 
 
 
 Väggstommen börjar ta form. Allt måste bli rakt så vattenpasset är bra här!
 
 
 
 
En helt vanlig såg måste man använda ibland, t ex när man jackar ur för hammarbandet! Ni kommer snart att förstå vad det betyder...tror jag :-)
 
  
 
Jackar ur för hammarbandet
 
 
 
 
Ibland måste man klyva en bräda. Här ska man hålla undan fingrarna...
 
 
 
 
 
Hammarbandet kommer på plats...i mina urjackningar!
 
 
 
 
 
Och sedan väggbandet på det.
 
 
 
Ja, då var väggreglar, hammarband och väggband på plats på långväggarna. Nu måste arbetsledaren in och mäta och räkna lite innan vi börjar med kortsidorna där det krävs en avväxling. Kommer för tillfället inte riktigt i håg vad det var...men det ska jag ta reda på.
 
 
 
 
Väggreglar på långsidorna klara
 
 
 
 
 
Lite mätning och räkning innan vi går vidare...
 
 
 
 Ja, så var det det där med avväxling.  
 
 
 
Abbe jackar ur för en avväxling
 
 
 
 Alla väggreglar på plats
 
 
Ja, det här med avväxling. På kortsidan kommer vi att ha en dörr och därför finns ingen väggregel där. Därför måste den "last" som kommer över dörren föras över till angränsande delar av väggen mha en avväxlingsbalk och följaktligen måste också väggreglarna jackas ur för att balken skall passa in. Om man tittar noga på bilden ovan ser man de urjackade väggreglarna. Hoppas det där blev någorlunda rätt nu. Annars kommer en korrigering i nästa inlägg efter att jag pratat med arbetsledaren!
 
 
När arbetsdagen var slut tog jag min kamera och gick en bit in i skogen. Jag hittade lite av varje, bl a ett ganska roligt träd, lite lingon och annat som stubbar och mossa som finns i skogen. Jag krälade på backen och lekte naturfotograf...allt för att göra min fotoläxa till nästa kurstillfälle.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ja, några blev ganska OK...men det är inte så himla lätt. Väldigt roligt är det i alla fall! Roligt hade vi också när jag skulle visa hur bra det fungerade med självutlösaren på kameran. Det visade sig att jag inte riktigt hade kläm på den funktionen, men skam den som ger sig!  Till slut fick vi till det...även om kamerans placering inte var den perfekta
 
 
 
 
Test av fotografering med självutlösare
 
 
 
 
Nästa dag var det söndag den 5:e oktober, alltså Abbes födelsedag. Skönt för mig så jag slipper höra att jag är "hela" två år äldre. På schemat står då montering av takås och takstolar. Fortsättning följer i nästa inlägg.

Kryssning i medelhavet, del 5

På torsdag morgon anlände vi till Katakolon på det grekiska fastlandet. Här kunde man besöka "Olympia", platsen för de första antika olympiska spelen. Vi var rätt nöjda med vårt besök i det antika Efesos och kände inte riktigt för att strosa i "Olympia" denna heta dag. Vi valde en dag på stranden.
 
 
På väg till vår strand passerade vi två stopp-skyltar...mitt på stranden!!  Kändes som en ganska "ovanlig" plats för en stopp-skylt så kameran åkte fram omedelbart.
 
 
 
 
 
 
 
Väl framme fick vi klart för oss att solstolarna ingick om man beställde något i baren. Perfekt, vi som var så kaffesugna. Det visade sig dock inte helt lätt då mannen i baren verkade rätt vilsen och det enda han kunde fixa i kaffeväg var en dubbel espresso. Det fick bli en dubbel så länge. Lite senare anlände en yngre kvinna som styrde upp veksamheten och man kunde beställa både frappe och cappuchino.
 
Stranden var extremt långgrund och vattnet jätteskönt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
När vi var nöjda med sol och bad promenerade vi tillbaka mot hamnen och hann med lite shopping innan vi gick ombord. Jag köpte en helvit klänning - mycket fin...men får se hur länge den håller sig helvit!!
 
Kvällen var den andra sk "Formal night" dvs lite extra uppklätt och temat var "Black & White".  
 
 
 
 
I baren innan middag...svart och vitt som sagt
 
 
 
 
Röd drink men i övrigt svartvitt
 
 
 
Svart....kanske något vitt som man inte ser
 
 
 
 
 
Riktigt bra musik denna kväll i huvudbaren. Mycket blås - underbart!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det var torsdagen det. Sista kryssningsdagen är helt ute till havs och sedan ankomst tidig lördag morgon till Venedig och direkt avstigning och transport till flygplatsen.
 
Fredga morgon valde vi att äta frukost i den "fina" matsalen. Där var det bordsservering men i övrigt ingen större skillnad på utbudet. Jo, det fanns nog mer att välja på i bufféfrukosten så den var egentligen snäppet bättre även om miljön var luignare och behagligare här.
 
Sedan var det dags för solstolsjakt...och efter några turer lyckades vi hitta både solstolar och hyfsade platser.
 
 
 
Sista soldagen på däck
 
 
 
 
Vår frukost och lunchmatsal... en bild efter sista lunchen
 
 
 
Några våningar upp. Huvudbarens scen och dansgolv syns i botten!
 
 
 
...och våran alldeles egna servitör och servitris denna vecka
 
 
 
 
 
Ja, allt roligt har ett slut även denna fantastiska resa. Vi återvänder hem med ny energi och ser fram emot en ny resa om några år när reskassan åter är välfylld.
 
 
 
 
 
 
Resans sista bild; Venedigs flygplats Marco Polo, WiFi  och kaffe !!
 
 
 
 
Avslutningsvis - hela gänget på muren i Oia, Santorini, Grekland. Annelie blev kvar hemma i Kramfors denna gång...men det kommer fler tillfällen!
 
 
 
Maria, Jag, Lena, Maud och Kicki
 
Visa fler inlägg