Goda vänner med god kunskap

Oj, vilken fantastisk helg vi haft! Både otroligt trevlig och otroligt produktiv. Vilken kombination - att ha supermysroligt och samtidigt få mycket gjort!!

Det började inte så himla bra eftersom vädergudarna tydligen ansåg att vi ej gjort oss förtjänta av härligt vårväder ännu. På väg ut mot Norrfällsviken på fredag eftermiddag möttes vi av ett allt ivrigare snöfall. Vinterdäck hade varit bra!! Men vi lyckades ta oss fram i den kuperade terrängen även om det bitvis var med en viss tvekan.

Abbe lade in parkett och jag hann börja montera en låda till badrumsskåpet. Jag hann börja pyttelite...pyttepyttelite pga den idiotiska beskrivningen från leverantören!! Tacka vet jag IKEA...de vet hur man gör en instruktion begriplig!


Kaffe på stående fot... på parketten i vårt kök!

Ja, vi hann som sagt jobba en stund innan våra husvagnsdragande gäster anlände. Pga ymnigt snöfall blev de tvungna att koppla av husvagnen i Järesta och återvända till Kramfors för att byta till en kraftfull bil med vinterdäck. Det är härligt med snö och vinter...men kanske inte i slutet av april!

Så småningom fick vi i alla fall slå oss ner för att äta middag i vårt matrum. PREMIÄR!


Patrik & Mia, Abbe serverar vinet

Det blev en mycket trevlig och ganska sen kväll. Snön fortsatte att falla hela natten.  På morgonen väntade vi förstärkning av Peter. Även han fick problem att ta sig fram på de oplogade vägarna och i Mjällomsbacken gick det inte längre. Abbe och Patrik fick göra en utryckning. Med god vilja, goda idéer och lite tur tog sig alla upp för backen och ända fram till Hjortstigen 11 i Norrfällsviken. Bra jobbat!

Nu började så helgens huvudaktivitet - badrummet med installation av dusch, toalett, varmvattenberedare och tillhörande rördragning. Och vad är det för sak när man har goda vänner med goda kunskaper!
 
Patrik & Peter in action
   

   

Medan rör bockades, takdusch och beredare monterades och några öl slank ner i badrummet höll jag och Mia till i matrummet och läste undermåliga beskrivningar till badrumsinredningen. Trots bristfällig vägledning lyckades vi till slut ordna till både lådor och spegelskåp.


Mia monterar överskåp

Det var en febril aktivitet hela dagen med undantag för frukost, lunch, ölpaus, Irish Coffeepaus och besökspaus. På förmiddagen kom promenerande Jonas och Ullis förbi och senare på eftermiddagen kom Jonas och Alice på en liten fika.

   
IrishCoffeepaus                            Jonas&Alicepaus


Det mesta gick som smort hela dagen. Ett mindre misstag uppstod dock vid borrning från badrummet för rördragnig till köket. Som Peter uttryckte det "Du hade ju 60 cm att gå på...ändå hamnade du i fel skåp?!"  Ja, även solen har fläckar. Jag nämner inga namn...men en bild säger ju mer än tusen ord...


Borrhålet hamnade i pannskåpet...där skulle det inte vara!!

Förutom detta borrhål var det också något problem med en vattenutkastare. Peter och Patrik undrade över den konstiga, ej fungerande, konstruktionen.


Det är något fel på den här!?


Förutom borrhålet och vattenutkastaren hade också jag ett problem. Jag skulle fortsätta parkettläggningen och vid ett tillfälle blev jag tvungen att använda en liten, typ figursåg för att såga ur för elementrör. När man aldrig använt ett redskap kan det faktiskt vara svårt att veta åt vilket håll den ska hållas.

   
Här går allt bra...                     ...här går det mindre bra

Jag hade alltså vänt sågen åt fel håll med sågbladet utåt. Det är svårsågat då kan jag lova!!


Innan dagen var slut hade vi i ett fungerande badrum med rinnande vatten, beredare, toalett, dusch och ett jättefint spegelskåp fastmonterat på väggen. Dessutom fick vi rinnande vatten i köket...och ett extra hål i pannskåpet.

Se så fint det blev.

När dagens aktiviteter var avslutade blev det en skön dusch i klubbhusets omklädning (vi har inget varmvatten påkopplat ännu) och sedan väntade en helt fantastisk middag.

   
Mia serverar underbar rensoppa        Oxfilé, potatissallad och tillbehör...magiskt!

Ja, det var en högklassig middag som serverades som avslutningen på en lång och bra arbetsdag. Vi tackar kocken Mia, det var fantastiskt gott. Hon hade dessutom komponerat en rotfruktssallad till oss lågkolhydratare...den vill jag ha receptet på!

Till kaffet kom Jonas och gjorde oss sällskap och vid midnatt anlände Ludde för att ta Peter åter till Kramfors...men han var inte riktigt redo. En halvtimme till och sedan avgick transporten och vi andra kände oss också redo att avsluta.

Söndag morgon, ett strålande väder väckte oss vid niotiden. Frukost och sedan lite kaffe med Patrik och Mia innan de kopplade husvagnen för att åka till campingen och ställa upp.

Vi jobbade på med golvläggning och listning fram till 18-tiden.

   
Listning av balkongdörr                  Hallgolvet påbörjat


Ja, vilken helg! Så trevlig och så bra. Tusen tack till våra goda vänner Peter, Patrik och Mia för utmärkta jobb och underbar mat och trevlig samvaro. Det gör vi om igen! Om inte förr så när värmekabeln ska ner...

Vi måste ju ha en ny vattenutkastare också...men den kan väl Abbe montera själv...lite försiktigare den här gången!


Badrummet kaklat, golvläggning påbörjad

I går gjordes den sista insatsen i badrummet inför montering av inredning. Det var fogning av mosaiken som återstod och den vållade vissa yttringar av mindre lämpliga okvädesord. Fogen ville inte nå ner i alla springor och det krävdes flera strykningar av plattsättar-Anders innan han var nöjd.


Bild före fogning. (Efter fogning får jag återkomma med, hittar dem ej)


I tisdags hade Abbe med sig Simon och Oskar ut och de påbörjade parketläggning i matrummet.

Simon och Oskar lägger golv
  
Ja, sedan var Abbe och jag ut i går och då fogade alltså Abbe mosaiken, jag monterade spotlights och beslag. Abbe hann också med att såga ur köksbänkskivan för diskhon och montera denna. 


Abbe sågar ur köksbänkskivan för diskhon


Borrar hål för beslag...koncentration!

I kväll är Abbe och Simon på plats för att lägga mera golv och montera tvättställsinredning. I helgen skall badrumet färdigställas med dusch och toalett. På lördag ska vi dessutom premiäräta i matrummet!!

Nu måste jag kika lite på hockeyn och hejja fram SAIK!!

250 m list !!

Nu är alla lister färdigmålade!! Vi har varit tre enade krafter som tagit oss igenom ca 250 meter list. 250 meter!! "Håller ni på att bygga ett slott" var en kommentar jag fick på FB här om dagen när jag nämnde siffran. Alltså, det är Abbe som sagt att det ska vara ca 250 meter och eftersom han faktiskt beställt dem så borde han ju veta. Men det låter otroligt mycket det håller jag med om. Ta och mät lite där hemma så ska ni få se att det drar i väg fort. Golv, tak, runt fönster och dörrar...det blir fort många, långa meter.

  

Ja, nu är de alltså färdigmålade och då ska de ju spikas upp också...alla 250 meterna!!  Oskar började i torsdags med att sätta list runt fönster i sovrum och matrum och jag gjorde de sista fönsterna i TV-rummet under helgen. Abbe fick lista det svåra, trekantiga, höga fönstret i matrummet.


Oskar monterar lister
  
Mäta...                                       Kapa...

  
Kolla...                                        Skjuta...

  
Reta brorsan...                              KLART!!

Ludvig fick praktisera som elektriker och montera spotlights i fönstren. Gick som en dans det. Ja, lite instruktioner fick han förstås men sedan gick det som hejjsan!


Abbe instruerar elektriker Ludde!


Då endast spotlightsen till fönsterna kommit fick Ludde sedan övergå till montering av beslag på köksluckor...och det gick ju bra det med.Det gäller att vara noga här...det syns väl om det blir minsta snett!


På fredag eftermiddag packade vi mat och lite kläder för att stanna hela helgen. Jag hade lite målning kvar på fredag kväll och Abbe fortsatte med badrummet, sista fogningen av väggarna och förberedelse av golvet inför klinkerläggning under lördagen. Det blev en liten kask även denna fredag!


Fredagskasken


På lördag morgon påbörjades klinkerläggning i badrummet. Ser ut som det krävde en del tankearbete!?


A Johansson mäter och funderar?

För min del var det inledningsvis listning på schemat. Av de 250 meterna är det nu kvar ca ... 200 meter?? Kan det verkligen stämma? Jag får väl kolla med arbetsledarn när han kommer hem i kväll. När listningen av de 4 återstående fönsterna var klara var det min tur att agera elektriker. Takspotlights skulle monteras och jag fick lära mig att blå kabel var "nollan" och skulle ...ja nu har jag glömt det, men den skulle skalas och klämmas under en bokstav och den bruna kabeln under den andra. Någon jord behövdes inte i detta fall så den gulgröna kabeln fick jag dra ur. Jo, nu har man lärt sig något nytt igen.


Tre spotlihts monterade i köksdelen

Under söndagen kom Oskar ut och avlöste mig och han fortsatte att montera spotlights i den höga delen. Abbe listade det lite kniviga trekantsfönstret,  fogade klinkergolvet i badrummet och satte kakellist i bastun.

Under söndagen fick vi besök av Håkan Westerlind (Skidsta Hus) och senare (efter att jag åkt) kom Rigmor och Lennart förbi och tittade till bygget. Jag har inga roliga bilder från söndagen då Abbes batteri i telefonen var tomt...och kameran hade vi faktiskt glömt hemma. Det var länge sedan det hände nu!

Visa fler inlägg